пʼятниця, 15 травня 2015 р.

Харчування хворих з пухлинами головного мозку — вебінар Американської асоціації мозкових пухлин

Їжа приносить користь не тільки у вигляді енергії, певні продукти можуть покращити самопочуття хворого та допомогти в боротьбі з раком, - стверджує Керолін Катцін (Carolyn Katzin), фахівець Центру інтегративної онкології Сіммса/ Манна (США). Вебінар за її участі організувала Американська асоціація мозкових пухлин (ABTA). Ось її поради щодо того, як харчуватися хворому на пухлину головного мозку.
  • Обирайте продукти багаті на поживні речовини з мінімальним вмістом токсичних речовин. Вживайте органічні продукти.
  • Додавайте спеції та трави. Куркумин, ароматичний ефір анетол, що міститься в фенхелі, алкалоїд капсаїцин в перці-чилі, кардамон та деякі інші спеції можуть пригнічувати активацію протеїнового комплексу ядерного фактору КВ (NFkB), що регулює гени відповідальні за ріст і виживання клітин.
  • Щоденно їжте овочі з сімейства хрестоцтвітних (капуста) та часник. Вони поєднують всі три характеристики продуктів корисних для хворих на рак:
  • є антиоксидантами, тобто захищають ДНК від шкоди, що завдає їй довкілля. Антиоксиданти перешкоджають дії вільних радикалів — сполук, що можуть пошкоджувати клітини організму, сприяючи раку;
  • знімають запалення, зменшуючи швидкість оновлення клітин, і, разом з цим — ймовірність помилок при поділі — мутацій в ДНК, що накопичуючись можуть спричинити рак;
  • виводять клітини з такими помилками в ДНК з організму, не даючи їм сформувати пухлину (анти-канцерогени).
  • Також варто вживати крес-салат. Він багатий на ізотоціананти — природні сполуки, що сприяють детоксикації організму. Такі ж властивості мають  продукти багаті на амінокислоту цистеїн: білок молочної сироватки, авокадо, хліб з грубої житньої муки та спіруліна. В полуниці та винограді є еллагова кислота, що виводить вільні радикали. Ягоди ожини містять антоціанін — природний пігмент що має високу здатність поглинати вільні радикали молекул кисню.
  • Їжте більше білка, щоб замінити та оновити здорові клітини пошкоджені лікуванням. Пані Катцін радить додати додаткову порцію білка (25 г) до денного раціону. Така кількість білка міститься, наприклад, в 100 г м'яса чи риби. Можна вживати горіхове масло (наприклад, з мигдалю чи Нутеллу), несолодкий йогурт, нежирний домашній сир, варені яйця чи протеїнові коктейлі, бажано, з низьким вмістом цукру.
  • Контролюйте рівень глюкози в крові, зменшуючи споживання цукру і збільшуючи кількість клітковини в раціоні. Особливо це стосується пацієнтів, які приймають стероїди (наприклад, дексаметазон), що часто сприяють підвищенню глюкози в крові. Високий рівень глюкози стимулює активність гену інсуліноподібного фактору росту (IGF-1), що може спричинити ріст пухлини. Багато клітковини міститься в бобових, коричневому рисі та цільнозерновому хлібі. Норма споживання — 38 г клітковини для чоловіків та 25 г — для жінок щодня. Важливо знати, що в продуктах тваринного походження клітковини немає.
  • Поліненасичені жирні кислоти омега 3 в формі ейкозапентаєнової (EPA) та докозагексаєнової (DHA) кислот сприяють здоров'ю тканини мозку. Ці кислоти містяться в жирній морській рибі, такій як лосось чи оселедець. Вони мають протизапальні властивості та зменшують активність гену IGF-1. Американська асоціація психіатрів рекомендує вживати 1 г чи більше в сумі EPA та DHA на день.
  • Цинк є важливим, оскільки він підтримує роботу імунної системи та допомагає точному відтворенню ДНК при поділі клітин організму. Цинк міститься в нежирному м'ясі, печінці, молюсках, насінні соняшнику та гарбуза, йогурті, плодах горіха-пекана та волоських горіхах. Рекомендована доза — 11 мг для чоловіків і 8 мг для жінок в день. Максимально допустима доза — 40 мг.
Пані Катцін зауважила, що деякі харчові добавки можуть вступати в реакцію з медикаментами, і тому не повинні прийматися разом: наприклад, звіробій та такі хіміопрепарати як іринотекан (irinotecan) чи іматініб (imatinib). Харчові добавки, що розріджують кров, такі як вітамін Е не варто приймати, якщо Вам прописали анти-ангіогенні препарати. При хіміотерапії варто бути обережними з грейпфрутовим соком, харчовими добавками на основі гінгко білоба, жовтокореня (гідрастіса) та даурського дудника, оскільки вони можуть пригнічувати фермент, що відповідає за розщеплення багатьох хіміопрепаратів. Щоб уникнути неочікуваних взаємодій з прописаними Вам препаратами, завжди попереджуйте лікаря, якщо плануєте почати приймати якісь харчові добавки.
Часто хворі на пухлини мозку під час лікування стикаються з проблемами, які заважають їм нормально харчуватися і вимагають особливого підходу до вживання їжі.
Що робити, якщо хворий не може їсти через нудоту?
  • Вживайте їжу, що легко перетравлюється, невеликими порціями.
  • Уникайте неприємних запахів, провітрютйе кухню та їдальню.
  • Імбир (250-1000 мг на день) може допомогти в боротьбі з нудотою.
  • Уникайте неприємних розмов та стресових ситуацій, коли їсте.
Що їсти при запорі?
Запор можуть викликати деякі лікувальні препарати, наприклад, темозоломід (Темодал), анальгетики чи протиблювотні засоби.
  • Спробуйте чорнослив, інші сушені фрукти (перед вживанням можна замочити в воді на ніч) чи сливовий сік, консервовані персики, сливи, абрикоси чи вишні.
  • Додавайте тушений ревінь в десерти чи використовуйте його як начинку до пирога.
  • Додавайте пророщену пшеницю до пластівців, якщо ви їсте їх на сніданок. Це допоможе посилити перистальтику кишківника.
Як харчуватися при діареї?
Діарея часто супроводжується зневодненням організму, що, в свою чергу, приводить до відчуття втоми.
  • Спробуйте вживати тільки рідку їжу, якщо діарея сильна чи триває більше ніж день. Коли відчуєте себе краще, можна додати середину печеної картоплі чи рибу на пару. Пізніше можете починати додавати банани, рис чи каші.
  • Уникайте листового салату та інших продуктів багатих на нерозчинні харчові волокна, таких як пророщена пшениця чи цільнозерновий хліб.
  • Пийте багато води.
  • Повідомте лікарю, якщо діарея триває більше, ніж два дні, чи якщо Ви відчуваєте зневоднення.
Як боротися з безсонням?
  • Не вживайте кофеїн та інші збуджуючі речовини (включаючи чорний шоколад та добавки на основі зеленого чаю) після 15-тої години.
  • Вечеря повинна бути легкою, і не менше як за три години до сну. Намагайтеся не їсти м'яса та сиру ввечері.
  • Для кращого сну можна з'їсти півбанану, запивши його невеликою склянкою молока, чи випити заспокійливий чай, наприклад, з ромашки чи пассіфлори (страстоцвіту).
  • Спробуйте харчові добавки з магнієм та вітаміном B6.
Як уникнути зневоднення?
Ознаками зневоднення є безпричинне відчуття втоми та сеча темного кольору.
  • Якщо Ви спостерігаєте такі симптоми, випийте склянку води з щіпкою солі та половиною чайної ложки цукру.
  • Пийте воду протягом дня. Якщо тіло набрякає, затримуючи воду, їжте фрукти багаті калієм, наприклад, банани.
Як справитися з відчуттям втоми?
Їжте часто і невеликими порціями. Вживайте продукти багаті на білок та інші поживні речовини важливі для виробництва червоних кров'яних тілець (еритроцитів), такі як залізо, цинк, вітаміни B і C. Еритроцити розносять кисень з легень у всі тканини тіла, що є дуже важливо, зокрема, для роботи мозку. Нестача цих клітин викликає анемію, що є однією з можливих причин відчуття втоми.
Більше про те, як боротися з симптомами мозкових пухлин та побічними ефектами лікування я писала тут >>>>
Читайте також:

Немає коментарів:

Дописати коментар

Яндекс.Метрика Google